Flow-Aid: עד 40% חיסכון במים!
פרויקט מחקר הממומן ומונחה על ידי האיחוד האירופאי נראה כבר בשלב הניסויים והבדיקות כחסר תקדים בכל הקשור לחיסכון בשימוש במים בחקלאות. הרעיון מתבסס על טכנולוגיה הקיימת זה מכבר, באמצעותה ניתן לעקוב – ולהגיב בהתאם – באמצעות הטלפון ה'חכם' על הצורך בהשקיה בצמחי הבית והגינה; בשוק קיימות לא מעט אפליקציות שעושות בדיוק את זה, כאשר חיישן המוכנס אל אדמת העציץ משדר את רמת הלחות לנייד, ומתריע כאשר זו יורדת לרמה הדורשת השקיה. מערכת המוגדרת עדיין כניסיונית ואב טיפוס בשם Flow-Aid עושה בדיוק את זה, רק בקנה מידה חקלאי.
שם הניסוי – Flow Aid – הוא למעשה קיצור של Farm Level Optimal Water management Assistant for Irrigation under Deficit, שם שקצת קשה לבטא בנוחות וברצף… המערכת מתריעה ברגע שזיהתה ירידה ברמת הלחות בקרקע היישר לטלפון הנייד של החקלאי וזה האחרון יכול להגיב באמצעות פתיחת המים בעצמו או הפעלת מערכת ההשקיה באמצעות הנייד. במילים אחרות: הגידול מקבל בדיוק את כמות המים הנחוצה ולא ליטר אחד יותר.
בניגוד למערכות דומות המוצעות בשוק, מנסים מפתחי מערכת ה-Flow-Aid בסופו של דבר להפוך אותה לזולה, זמינה ונפוצה, כך שניתן יהיה להשתמש בה בהיקפים גדולים ובמבחר מדינות בעולם. מחירם הנמוך הצפוי של החיישנים יאפשר פיזור רבים מהם על פני החלקה החקלאית, ללא חשש מ"פספוסים" שעלולים להתרחש בשימוש במערכות הכוללות חיישנים ומשדרים בודדים.
את ה-Flow-Aid מפתחת קבוצה של 11 גופים אירופאים – חברות בעלות עניין ומכוני מחקר שונים – עבור אזורים בהם קיים אקלים יבש יחסית (מיעוט גשמים) או בצורת. הפיתוח נעשה תחת מטריית עמותת Innovation Seeds project הממומנת על ידי האיחוד האירופאי. המערכת כוללת מספר משתנה – בהתאם לגודל החלקה – של חיישני לחות המשולבים עם משדר, כאשר החיישן עצמו מוחדר אל הקרקע והוא מחובר אל משדר זעיר הנמצא מעל לקרקע. המערכת ניתנת לכיוון וכיול בהתאם לרמת הלחות הנדרשת, ובהתאם לכך היא מתריעה על כל ירידה בלחות היישר למחשב או לסמארטפון שבידי החקלאי. ניתן להכניס נתוני צמחים שונים, לכוון את גבולות רמות הלחות או היובש בתוכם הצמח מרגיש נוח, סוגי קרקע שונים (כל סוג ורמת הספיגה והחלחול שלו), ועוד. בהתאם ל"דיווח מהשטח" מפעיל החקלאי – גם כן באמצעות הסמארטפון – את ההשקיה, כאשר ברגע שזו העלתה שוב את רמת הלחות – משודר איתות נוסף, שממליץ להפסיק את ההשקיה. באופן מעשי יותר, יכול למעשה החקלאי שהתקין את המערכת בשטח שלו לשכוח מכל נושא ההשקיה, כאשר המערכת מתריעה רק כנדרשת השקיה ומודיעה כשניתן להפסיקה, ובכל זמן דואגת שרמת הלחות לא תחרוג למעלה או למטה. מניתוח תוצאות ממוצעות של כמה עשרות חקלאים המשתתפים בניסוי מ-6 מדינות באירופה ובמזה"ת, הושגו תוצאות מרשימות ביותר של חיסכון ממוצע של 10-40% בכמות המים להשקיה (תלוי באזור, באקלים, בסוג הקרקע ובסוג הגידול). מספרים שניתן בהחלט להגדירם כמהפכניים, שכן מדובר בשינוי שיטות השקיה שהן לעיתים בנות עשרות ומאות שנים, ועל פיהן השקו באותם המקומות עד כה.
אך לא רק חיסכון במים מעודד כל כך את יוזמי הניסוי; במהלך המחקר נבדקו גם חיישנים המנתרים את רמות החומר המזין בקרקע ובכך נמנע דישון-יתר. חיישנים אלו מתוכננים לספק בעתיד מידע רב נוסף על הנעשה מתחת לפני הקרקע, בקרבת שורשי הצמח, דוגמת רמות המלחים, החומר האורגני, מינראלים שונים ואף בקטריות ופטריות. עד כה הצליחו החקלאים הנוטלים חלק בניסוי לצמצם את כמויות הדישון בעד 10%.
בסופו של דבר מטרת הניסוי כאמור היא לפתח מערכת מסחרית במחיר נמוך שניתן לרכוש ולהפעיל בקלות ובפשטות. כבר עתה ברור שמדובר במערכת חובה לא רק במדינות יבשות או פחות מפותחות מבחינה חקלאית, אלא במערכת שצריכה לעניין כל חקלאי שמשקה את אדמתו. וזה כולל בעצם את כולם…