מסור שרשרת: הכנה וטיפול
כתב: עמית שמר*; תמונות: Stihl
לכתבה הראשונה בסדרה: בחירה נכונה של מסור שרשרת
לכתבה השניה בסדרה: מסור שרשרת – ציוד בטיחות
אנו צריכים להתייחס לציוד הגינון שברשותנו כמו שאנו מתייחסים לרכב או לטרקטור שלנו; ציוד מכני כמו מסורי שרשרת צריך לעבור טיפול מסודר אצל איש מקצוע מדי תקופה ולקבל תחזוקה שוטפת נכונה. משתמש ביתי המפעיל את הכלי לעיתים רחוקות יותר יכול להסתפק בטיפול שנתי בתחנת שירות, ללא קשר לשעות המנוע. עבור משתמש מקצועי הנדרש לציוד באופן אינטנסיבי יותר, דוגמת גנן, גוזם וכורת עצים וכיו"ב, מומלץ כמובן לבצע טיפולים שוטפים לפי המלצות היצרן בהתבסס על שעות מנוע, כאשר כמינימום מומלץ לבצע טיפול מקצועי פעמיים בשנה. לחקלאים מומלץ לבצע טיפול בתחילת ואמצע העונה, תלוי באורך העונה. שימו לב: הנחיות היצרניות הן על פי רוב בהתייחס לשעות המנוע ולא לפרק זמן כללי. תכיפות הטיפולים רשומה בספר ההוראות של כל כלי וכלי.
טיפולים
לכאורה, הטיפולים השוטפים נראים לא פעם כבזבוז כסף וזמן, ולרוב הם מבוצעים כאשר הכלי במצב עבודה תקין, כך שעל פניו מפתה מאוד לדלג על שלבים אלו. מאוד לא מומלץ להגיע לטיפול רק כאשר צצה תקלה, כי המשמעות הפשוטה היא שהכלי מושבת, ונאלצתם להשחית מזמנכם ומשאביכם שלא לפי התכנון. בטיפולים אצל מקצוען מטעם היצרן/יבואן מבוצעים מהלכים שנועדו להקדים תרופה למכה, ולמנוע תקלות, הרס או השבתת הכלי מראש. החלפת מסנן אוויר, עת הגיע יומו, למשל, יכולה להיראות כמיותרת לא פעם, אך יש לדעת שמסנן שאינו מבצע את משימתו כראוי, וזה קורה לאחר זמן שימוש מסוים (כל כלי/יצרן והתקנות שלו), יכול להפוך ל"רוצח השקט" של המסור בכך שהוא אינו מונע באופן מספק חדירת לכלוך למנוע וכפועל יוצא – נזק פנימי שיפגע תחילה בצריכת הדלק, לאחר מכן בביצועים ובסופו של דבר עלול להביא אף להרס המנוע, במצבי קיצון. תחזוקה שוטפת נועדה למנוע מצבים כאלו.
ניקיון
ניקיון המסור וחלקיו הוא השלב הראשון בתחזוקה הנכונה. ראשית, חשוב לשמור על ניקיון הכלי בכל ימות השנה, כיוון שגם לכלוך ה"שוכב" על מסורי במהלך תקופה ארוכה יכול לגרום נזק. מומלץ בסוף כל עבודה לבצע ניקיון כללי קל: יש צורך להוריד את מכסה הלהב ולנקות עם מברשת (צביעה) את אזור הגלגל המניע של השרשרת ופתח יציאת שמן השרשרת. לפני תחילת העבודה מפרקים את מכסה מסנן האוויר ומנקים את המסנן בעזרת מברשת רכה במידה ואין ברשותנו מברשת אפשר להוריד את המסנן ולתפוח קלות עליו כך שירד ממנו הלכלוך. כמובן שבהכנת המסור ליציאה לעבודה אפשר לנקות עם לחץ אוויר. חשוב לזכור להזרים את האוויר מכיוון החלק הפנימי החוצה ולא מקרוב מדי, על מנת לא לגרום לנזק. ישנם מסננים אשר אפשר לשטוף במים חמים וסבון, ואז חשוב ליבש את המסנן היטב לפני החזרתו למקומו במסור. חשוב שבעת פירוק מסנן האוויר המאייד (קרבורטור) יהיה במצב "צ'וק" מאחר ואז פתח המאייד נסגר מפני כניסת לכלוך. המלצה: בסוף העבודה יש לשוב ולנקות את המסור. כאשר מאחסנים את המסור לתקופה של יותר מחודש יש לרוקן דלק ולמלא את מיכל שמן השרשרת.
תדלוק והתנעה
עבור בעל מסור שאינו משתמש במסור לעיתים דחופות מומלץ להחליף מצת (פלג) פעם בשנה ובכך למנוע בעיות הנעה. הכנת תערובת: במסורי שרשרת קיים מנוע מסוג שתי פעימות – מנועים אלו עובדים עם דלק המעורבב עם שמן מיוחד לתערובת שמכינים מראש. אחוז השמן בתערובת נקבע על פי סוג השמן ולפי הוראות יצרן השמן. את תערובת השמן יש להכין במיכל דלק יעודי. במיכל מפלסטיק אשר אינו מתאים, הבנזין תוקף את החומר ממנו עשוי המיכל ומפרק ממנו חלקיקים. לאחר מכן רואים משקעים במיכל הדלק של המסור או גרוע מכך – סתימות במאייד. תערובת של דלק ושמן טובה לחודש ימים. לאחר תקופה של למעלה מחודש מתרחשת ריאקציה ושינוי בתכונות החומר ולכן הדלק יכול לגרום לבעיות בהנעה ובמנוע עצמו, דבר היכול להגיע עד למצב של החלפת בוכנה.
המלצה: בסוף השימוש עם המסור, במידה ואין כוונה להמשיך בעבודה בתקופה של חודש ימים ומעבר לכך, יש לרוקן את הדלק ממיכל הדלק של המסור ולהניע את המסור עד שהמנוע כבה בעצמו. בכך נשמר הקרבורטור בצורה האופטימלית וכאשר נמלא דלק חדש בפעם הבאה שנצא לעבוד – המסור יניע בקלות.
שרשרת
השרשרת היא אחד החלקים החשובים במסור – ומהמסוכנים שבהם. השרשרת צריכה להיות מושחזת ומתוחה על הלהב בצורה נכונה, כמו כן, חשוב לוודא שיוצא שמן שרשרת בזמן העבודה.
מתיחה
משחררים את אומי מכסה הלהב כסיבוב אחד (לא צריך לפרק – רק לשחרר כך שתתאפשר מתיחה) ומרימים את קצה הלהב קלות בחלקו הקדמי. פעולה זו מבטלת את החופש הקל שיש ללהב על התושבת שלו. מותחים באמצעות מברג את השרשרת עד למצב שאין רווח בינה ובין הלהב בחלקו התחתון ומהדקים את אומי מכסה הלהב. בכל שלב המתיחה אנו אוחזים את הלהב בקצהו כלפי מעלה. כאשר האומים מהודקים בודקים שהשרשרת נעה בקלות על הלהב. במידה והשרשרת נעה באופן קשה על הלהב צריך לשחרר מעט את המתיחה.
השחזה
חשוב תמיד לעבוד עם שרשרת מושחזת כראוי ,הבדיקה הטובה היא בכך שאין צורך להפעיל לחץ על המסור בעת עבודת הניסור. אסור להפעיל בכלל לחץ על המסור בזמן עבודה למניעת תאונות. המלצה: לעבור עם פצירה פעם אחת על כל שן בשרשרת (ימין ושמאל) כאשר אנו ממלאים דלק ושמן במיכל המסור בכך אנו שומרים תמיד על שרשרת רמת חדות גבוהה של השיניים ולא מגיעים למצב של שרשרת כהה דבר המקל על עבודת המסור והמפעיל וחסוך זמן.
ישנן מספר אפשרויות להשחזת שרשרת; הראשונה: לגשת לתחנת שרות וזאת במידה ויש לנו כמה שרשראות המתאימות לאותו המסור איתן אנו יוצאים ליום עבודה. השיטה שנייה היא באמצעות מכונת השחזה ידנית הפועלת על סוללת 12v. שימו לב: מכונת ההשחזה 12v מסתובבת במהירות גבוהה ולכן אם לא יודעים להפעילה כראוי היא עלולה לגרום לנזק.
אופציות נוספות ומומלצות הן להשתמש בפצירה עגולה ייעודית ולהשחיז באופן ידני. לכל סוג שרשרת יש מידה שונה של פצירה חובה להשתמש המידה הנכונה. קיימים בשוק מספר מתקנים וידיות מיוחדות לפצירה ידנית אשר נותנות את הזוית הנכונה של ההשחזה וכאלו אשר משחיזות בו זמנית גם את השן קובעת הגובה.
לכל סוג שרשרת (יצרן) יש זוויות השחזה מומלצות שונות, לכן חשוב לבדוק לפני ההשחזה מהי הזווית הנכונה. כאשר משחיזים ידנית תמיד דוחפים קדימה את הפצירה מול התנגדות השן ומחזירים בקלות אחורה וחוזרים על הפעולה שוב עד שהשן חדה.
תדלוק
בכל תדלוק יש למלא גם שמן לשרשרת; מסור השרשרת מתוכנן באופן כזה שכמות השמן לשימון השרשרת יספיק תמיד לזמן עבודה ארוך יותר משתספיק כמות הדלק. המשמעות: כאשר נגמר הדלק אמור להישאר במיכל השמן עוד קצת שמן. בכך נוודא שאנו תמיד עובדים עם שמן. כאשר אנו מניעים ורוצים להתחיל לעבוד יש ללחוץ על הדק הגז ולעלות את סל"ד המסור למקסימום. אז יש להחזיק את קצה הלהב קרוב למשטח נקי או גזע עץ ולראות שהשרשרת מתיזה פס שמן דק על המשטח. התזת השמן במצב כזה היא ערובה לכך ששמן מגיע לשרשרת. במידה ולא יוצא שמן – אין לעבוד עם המסור! יש לגשת ולבדוק את משאבת השמן. סעיף בטיחות חשוב: לפני תחילת עבודת הניסור חשוב ביותר לבדוק שמערכת ידית הבלם תקינה באמצעות דחיפה של הידית קדימה והחזרתה לאחור. ידית הבלם יכולה להציל חיים במצב של רתיעה לאחור של המסור. כדאי לפני תחילת העבודה לראות אם כל חלקי המסור במקומם, הבולמים תקינים ואין ברגים משוחררים. עבודה מהנה ובטוחה.
*הכותב הנו מנכ"ל חברת ש. ונציה, יבואנית ציוד הגינון והיערנות המקצועי של Stihl לארץ, אשר בין היתר מעביר הדרכות מקצועיות ובטיחות למסורי שרשרת מזה כ-20 שנה