מועצת הצמחים: עונת הקיווי הישראלי נפתחת
לקראת ראש השנה: עונת הקיווי הישראלי נפתחת. חפשו את זן ה'ברונו' על המדפים; שימו לב לא לרכוש קיווי מזן 'היווארד' שיבשיל רק החל מחודש נובמבר
מאת דובר מועצת הצמחים
בימים אלה נפתחת עונת הקיווי הישראלי. לקראת ראש השנה וחגי תשרי, קוראת מועצת הצמחים לציבור להוסיף לשולחנות החג, יחד עם הרימון, התפוח, התמר, הענבים, התאנים ושאר הפירות המסורתיים, גם את הקיווי מסוג "ברונו" תוצרת ישראל שמבשיל בימים אלה ועולה על המדפים.
ענף הקיווי בישראל מהווה מרכיב חשוב בכלכלת הצפון, וגדל בעיקר בגליל ובגולן. מאז פרוץ המלחמה, מתמודדים המגדלים עם מציאות קשה ומורכבת, עם עבודה 'תחת אש' ותחת איום הטילים, בשטחי גידול מאוימים, עם מיגון חלקי, עם גישה מוגבלת לחלק משטחי הגידול ועם מחסור בעובדים. מגדלים רבים גם גוייסו למילואים. כל אלה, שמתווספים לפגעי טבע, תנאי אקלים משתנים ואתגרי היומיום הנוספים עימם מתמודדים המגדלים, פגעו קשות במגדלים.
שני זני הקיווי הפופולארים ביותר שגדלים בארץ הם 'ברונו' (קיווי מוארך שטעמו מתוק יחסית) ו'היווארד' (הזן הנפוץ בישראל; צורתו עגלגלה).בעוד ה'ברונו' מבשיל ומשווק לצרכנים בימים אלה (תחילת אוקטובר), ה'היוווארד' מבשיל החל מחודש נובמבר, ומומלץ שלא לקטוף או לצרוך אותו לפני כן.
הקיווי הישראלי נקי כמעט לגמרי ממזיקים וממחלות, וגידולו בארץ אינו מצריך שימוש בחומרי הדברה. את הקיווי עדיף לקנות כשהוא קשה יחסית, ולאפשר לו להתרכך בטמפרטורת החדר. כאשר הוא רך – הוא מוכן לאכילה.
שי גולני, יו"ר שולחן הקיווי במועצת הצמחים, מציין כי "מרבית עבודת החקלאות נעשית בגבולות המדינה, ומאז פרוץ המלחמה – חקלאים רבים, גם מדרום הארץ וגם מהצפון, נפגעו בשל המצב הקיים. למרות הקשיים והאתגרים הרבים, מגדלי הקיווי בארץ הגיעו להישגים מרשימים, כאשר קטיף הפרי מתקיים למרות הירי והאיומים הביטחוניים. וכך, הקיווי מזן 'ברונו' האהוב והטעים מצטרף בימים אלה לשפע של פירות ישראליים טריים שנמצאים על המדפים וממתינים לצרכנים הישראלים. לכן, לקראת חגי תשרי, אנו קוראים לציבור הישראלי ליהנות מהפירות המקומיים הטריים, ולהעדיף אותם על הפירות המיובאים; כך, גם ישמרו על בריאותם וגם יתמכו בכלכלה המקומית ובמגדלים הישראלים".
מועצת הצמחים פועלת במישורים הציבוריים והמקצועיים של 4 ענפי החקלאות העיקריים (ירקות, פירות, הדרים וזיתי השמן) לצד משרד החקלאות וארגוני המגדלים. בפעילותה מצעידה המועצה את חקלאות ישראל קדימה כך שתמשיך להיות מופת לחקלאי העולם.